AMSTERDAM - De Amerikaanse staat Texas is getroffen door een ernstige uitbraak van het West-Nijlvirus. De stad Dallas heeft de noodtoestand uitgeroepen, nadat zestien mensen overleden aan de ziekte.

Het West-Nijlvirus wordt verspreid door muggen. De meeste dodelijke slachtoffers werden ziek in het noorden van Texas bij Dallas, zo meldt persbureau AP. De burgemeester heeft daarom besloten de stad te laten besproeien met bestrijdingsmiddelen, een maatregel die de stad 45 jaar geleden voor het laatst nam.

"Het aantal gevallen en het aantal doden zijn opmerkelijk", aldus burgemeester Mike Rawlings. "Ik kan niet nog meer doden op mijn geweten hebben, omdat we er niets aan doen." Rawlings heeft de noodtoestand uitgeroepen.

In Texas zijn bijna 400 gevallen gemeld van het West-Nijlvirus. Zestien mensen zijn overleden, waarvan tien in het noorden. Bijna de helft van alle Amerikaanse gevallen dit jaar zijn in Texas.

Controversieel

Het besluit om muggen vanuit de lucht te bestrijden is controversieel. Hoewel het middel in andere steden regelmatig wordt gebruikt, zijn inwoners van Dallas bezorgd over de gevolgen van de bestrijdingsmiddelen voor hun gezondheid.

Het overgrote deel van de mensen die geïnfecteerd raken met het West-Nijlvirus hebben nergens last van of krijgen milde griepachtige symptomen. Minder dan 1 procent ontwikkelt echter een hersenvliesontsteking. Tegen het virus bestaat geen vaccin.