'Meer vrouwen met slaapapneu dan gedacht'

BAARN - Slaapapneu wordt vaak gezien als een mannenkwaal, maar uit onderzoek van de Zweedse universiteiten van Uppsala en Umeå blijkt dat ook veel vrouwen er last van hebben.

Het komt vooral voor bij vrouwen met een hoge bloeddruk en obesitas.

Slaapapneu is een aandoening waarbij tijdens het slapen de ademhaling stokt. Het lichaam krijgt te weinig zuurstof, waardoor je wakker wordt.

Het risico op slaapapneu wordt groter naarmate je ouder wordt en het komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

In deze studie bekeken onderzoekers hoe vaak vrouwen slaapapneu hebben en wat de risicofactoren zijn. Ze onderzochten 400 willekeurige vrouwen van 20 tot 70 jaar. De proefpersonen vulden een vragenlijst in en ondergingen een slaaponderzoek. 

Risicofactoren

Bij de helft van de vrouwen werd ontdekt dat ze slaapapneu hebben. Van de vrouwen met een hoge bloeddruk of obesitas had respectievelijk 80 en 84 procent er last van. Een derde van de proefpersonen van 55 tot 70 jaar met overgewicht bleek zware slaapapneu te hebben.

"We waren heel verrast dat er zoveel vrouwen met slaapapneu bleken te zijn, omdat het meestal gezien wordt als een mannenprobleem," zegt Karl Franklin.

"Artsen zouden vooral bedacht moeten zijn op het verband tussen apneu en een hoge bloeddruk en overgewicht, om erachter te komen welke patiënten misschien ook last hebben van deze slaapstoornis."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie