Walnoten verbeteren kwaliteit sperma

BAARN - Als je vader wilt worden, kan het geen kwaad om wat walnoten aan je menu toe te voegen. Walnoten verbeteren namelijk de kwaliteit van het sperma, zo blijkt uit onderzoek van University of California.

Gedurende 12 weken werden 117 gezonde mannen van 21 tot 35 jaar met een doorsnee Westers eetpatroon in twee groepen verdeeld.

De ene helft at naast de gebruikelijke voeding dagelijks zo’n 70 gram walnoten, de andere helft mocht juist geen noten eten.

Vruchtbaarheid

Voor en na deze periode werd de spermakwaliteit geanalyseerd. De onderzoekers keken naar verschillende eigenschappen die mogelijk iets zeggen over de vruchtbaarheid, zoals de concentratie, beweeglijkheid, grootte en vorm van de zaadcellen en chromosoomafwijkingen.

Na twaalf weken bleek alleen bij de walnooteters de spermakwaliteit verbeterd te zijn. Juist bij mannen die aan het begin van het onderzoek de slechtste zaadcellen hadden, was na twaalf weken walnoten eten de grootste verbetering zichtbaar.

Omega-3-vetzuren

Walnoten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid omega-3-vetzuren. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat die  mogelijk de spermakwaliteit verbeteren. Zo zouden mannen met een beperkt aantal zaadcellen baat hebben bij visoliesupplementen met deze vetzuren. Ook bleek uit een eerdere studie dat er een verband is tussen de inname van omega-3 en een groter aantal zaadcellen met een normale vorm en grootte.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Biology of Reproduction.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie