Eiwit essentieel bij uitzaaiing borstkanker

BAARN - De kans op terugkeer of uitzaaiing van borstkanker wordt groter als patiënten een bepaald eiwit in de tumor hebben. Veel van dit eiwit lijkt dus de prognose van de ziekte te verslechteren.

Onderzoekers van het UMC St Radboud en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) schrijven in Cancer Research dat het TRPM7 eiwit (spreek uit: Trip M7) een essentiële rol speelt bij het uitzaaien van borstkanker.

Onderzoek bij muizen met menselijke borstkankercellen ondersteunt het onderzoek: wordt het eiwit uitgeschakeld, dan verliezen de borstkankercellen het vermogen om uit te zaaien.

Uitzaaiing (metastasering) krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht in het kankeronderzoek. Niet zonder reden. Patiënten overlijden meestal niet aan de primaire tumor, maar aan de uitzaaiingen.

"Van het TRPM7 eiwit wisten we al dat het een rol speelt bij contacten tussen cellen onderling en met hun omgeving, maar ook bij de migratie, de bewegelijkheid van cellen", vertelt celbioloog Frank van Leeuwen van het UMC St Radboud. "Maar het was niet duidelijk of het eiwit ook een rol speelt bij kanker. Dat aspect zijn we gaan onderzoeken."

Opmerkelijke relatie

De onderzoekers zagen bij twee afzonderlijke groepen patiënten een opmerkelijke realtie tussen de hoeveelheid TRPM7 en het verloop van de ziekte.

Hoe meer TRPM7 in de primaire tumor, hoe groter de kans op terugkeer en uitzaaiing van de ziekte. Grofweg geldt: hoe actiever, hoe slechter de prognose. "TRPM7 zet cellen aan tot reislust", aldus van Leeuwen.

Mogelijkheden

Als vervolgonderzoek dezelfde resultaten geeft is het in de toekomst wellicht mogelijk om met behulp van TRPM7 patiënten met een hoog risico op uitzaaiing te identificeren. Deze patiënten kunnen dan specifieker behandeld worden. Van Leeuwen: "Komt het zover,dan is de stap naar een medicijn misschien snel te maken.''

''TRPM7 behoort namelijk tot een grote groep eiwitten - de ionkanalen - waarvoor nu al medicijnen op de markt zijn. Met ionkanaalremmers worden tegenwoordig al diverse hartaandoeningen behandeld.''

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie