'Gezond eten beter voor het milieu'

DEN HAAG - Met gezond eten doe je niet alleen je eigen lichaam een plezier, maar ook het milieu. Gezonde voeding levert minder CO2-uitstoot op, zo becijferde het Voedingscentrum.

Een stukje vlees of vis ligt niet zomaar op je bord, dat kost grond en energie. En het levert broeikasgassen en afvalstoffen op. Nederlanders stoten dagelijks gemiddeld 11 kilogram CO2 uit. Ongeveer een derde daarvan komt door onze voeding. 
 
Mannen produceren zo’n 3,5 kilogram CO2-uitstoot door hun dagelijkse kost, vrouwen bijna 2,8 kilo. Dat komt voor een deel omdat mannen meer eten dan vrouwen, maar ook omdat zij meer (rund)vlees eten. De vleesproductie – en vooral rundvlees – zorgt voor de hoogste milieubelasting van ons eten.

Als een man een keer per week een portie rundvlees vervangt door een plantaardige vleesvervanger zoals een sojaburger, groenteburger, falafal of tofu, dan scheelt dat 8 procent in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen. Voor vrouwen scheelt het 10 procent.

Impact

Al die broeikasgassen hebben een behoorlijke impact op het milieu. Door bewust te kiezen wat je eet, kun je jouw klimaatbelasting per dag omlaag brengen. Bijvoorbeeld door vlees te vervangen door haring, een eiergerecht of een plantaardige vleesvervanger en een gebakje te laten staan.

Het meest valt te besparen bij vlees, zuivel, dranken en extra’s zoals snoep en snacks. Milieuvoordeel en gezondheidsvoordeel gaan hier vaak hand in hand.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie