Bloedgroep beinvloedt risico op hart-en vaatziekten

BAARN - Om te bepalen of iemand een verhoogd risico loopt op hart-en vaatziekten, kijken artsen naar factoren als de bloeddruk, het cholesterol en het gewicht.

Uit nieuw onderzoek van Harvard Medical School blijkt dat ook je bloedgroep medebepaalt of je last krijg van je hart.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit twee studies waarin in totaal bijna 90.000 volwassenen minstens 20 jaar werden gevolgd.

Vergeleken met mensen met bloedgroep 0, bleken mensen met bloedgroep AB 23 procent meer risico op hart- en vaatziekten te lopen. Voor bloedgroep A en bloedgroep B geldt een verhoogd risico van respectievelijk 5 en 11 procent.

Cholesterol

In eerder onderzoek was al eens een verband tussen bloedgroep A en een hoger LDL-gehalte (het 'slechte' cholesterol) gevonden. Bovendien wordt bloedgroep AB gelinkt aan ontstekingen, wat weer verband houdt met hartziekten.

Deze bevindingen kunnen gebruikt worden om de behandeling van hart- en vaatziekten in de toekomst beter af te stemmen op de patiënt.

Verschillende reacties

Het is nu nog niet duidelijk of patiënten met andere bloedgroepen verschillend reageren op preventieve maatregelen, zoals medicatie tegen een hoge bloeddruk of verhoogd cholesterolgehalte of leefstijlveranderingen zoals een dieet en meer bewegen. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, een tijdschrift van de American Heart Association.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie