'Eigeel bevordert aderverkalking'

BAARN - Eieren zijn bijna net zo slecht voor je aderen als roken, stellen Canadese onderzoekers. De aderen verkalken sneller door het eten van eigeel; dit gebeurt op een zelfde manier als bij roken.

Onderzoekers van de Western University bestudeerden 1231 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 61,5 jaar. Met een echo werd de hoeveelheid plaque in de aderen gemeten, daarnaast vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun leefstijl.

Uit het onderzoek bleek dat de hoeveelheid plaque in de halsslagader lineair toenam met de leeftijd na het 40e levensjaar. Deze toename was echter nog vele malen groter als iemand veel gerookt of eigeel gegeten had.

De deelnemers die drie of meer eidooiers per week aten, hadden ook beduidend meer aderverkalking dan de deelnemers die minder dan twee eidooiers per week nuttigden.

Eieren

Bij gezonde mensen kunnen eieren deel uit maken van een gezond voedingspatroon, maar volgens de onderzoekers moeten vooral mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten uitkijken met de consumptie van eigeel.

"Met het ouder worden neemt de hoeveelheid plaque in de aderen toe. Eidooiers versnellen dit proces; ongeveer tweederde van het effect van roken", aldus onderzoeker David Spence.

Het effect van het eigeel verschilt volgens Spence per persoon en is afhankelijk van geslacht, cholesterol, bloeddruk, rookgedrag, BMI en diabetes. Hij benadrukt dat meer onderzoek noodzakelijk is. "Op de lange termijn denk ik dat we kunnen stellen dat eidooiers niet zo gezond zijn."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie