Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Prostaatkankerscreening stapje dichterbij

ROTTERDAM - Screening op prostaatkanker heeft belangrijke nadelen, maar beperkt screenen kan zinvol zijn.

Deelname aan screening voor mannen van 55-69 jaar elke 4 jaar vermindert de kans op overlijden aan de ziekte met 32 procent.

Als met alle nadelen rekening wordt gehouden kan een man 6,8 gezonde levensjaren winnen. Dit schrijven onderzoekers van Erasmus MC in het New England Journal of Medicine.

Kwaliteit

Screening op prostaatkanker, als bevolkingsonderzoek of preventief individueel via huisartsen bij mannen boven 70 jaar is niet aan te bevelen. Boven die leeftijd is behandeling soms niet zinvol omdat het de kwaliteit van leven ernstig zou verminderen, zonder dat de patiënt last zou hebben gekregen van de prostaatkanker.

De onderzoekers trekken deze conclusies uit hun analyse van gegevens van de European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) onder 162.000 mannen.

Discussie

De discussie over nadelen van met name prostaatkankerscreening is niet nieuw. De onderzoekers hebben nu de mogelijke gezondheidswinst kunnen corrigeren voor alle verwachte nadelen van screening. Zowel op de korte als de lange termijn is rekening gehouden met de consequenties voor de kwaliteit van leven van een deelnemer of patiënt.

"Uit eerdere publicaties van de ERSPC bleek al dat screening van mannen zinvol kan zijn" vertelt onderzoeker Eveline Heijnsdijk. "Wat nu nieuw en uniek is, is dat we door middel van een computermodel veel verder kunnen kijken dan de 11 jaar follow-up uit de ERSPC trial. Bovendien hebben we de kwaliteit van leven erbij betrokken."

Belangrijke stap

Volgens de onderzoekers is een belangrijke stap gemaakt. Ze zijn kritisch geweest op een screeningsprogramma, maar de gunstige effecten zijn veelbelovend. Om een sterfgeval aan de ziekte te voorkomen moeten 129 mannen gescreend worden.

"De nadelen verminderen dit gunstige effect met zo’n 20 procent, maar of dat veel of weinig is moeten individuen en de Gezondheidsraad de komende jaren gaan bepalen, denk ik", aldus onderzoeksleider Harry de Koning.

Aanbevolen artikelen