HILVERSUM - Een groep van EU-landen moet zelf dure geneesmiddelen gaan maken om daarmee de farmaceutische industrie voor een deel buitenspel te zetten. 

''Dan zijn we daar niet meer afhankelijk van", zei zondag Hans Büller, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC in het NOS Journaal.

Hij denkt dat dan op die manier dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten als Pompe en Fabry betaalbaar blijven en zo beschikbaar voor iedereen. Büller heeft weinig vertrouwen in de onderhandelingen die minister Edtih Schippers gaat voeren met de geneesmiddelenindustrie over de prijzen. Hij noemt dat een lapmiddel.

 

Volgens hem vraagt de situatie dringend om een rigoureuze en niet alledaagse aanpak. Büller zegt dat voor zijn ambitieuze plan misschien wel 10 miljard euro nodig is.

Pompe

De afgelopen weken is veel te doen geweest om de prijs van medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde in een conceptadvies dat dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer vergoed moeten worden. Dit omdat de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst.

Daarop werd onder meer in de Tweede Kamer en bij patiëntenverenigingen kritisch gereageerd. Eerder had het AMC al opgeroepen tot een Europese aanpak van de dure medicijnen.