Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Te veel televisie leidt tot gedragsproblemen

ROTTERDAM - Peuters vertonen vaker gedragsproblemen als zij veel en langdurig televisie kijken. Dat blijkt uit onderzoek aan het Rotterdamse Erasmus MC.

Kinderen die tussen hun tweede en derde levensjaar overmatig televisie kijken, meer dan 1 uur per dag, ontwikkelen vaker gedragsproblemen dan kinderen die gematigd of geen televisie kijken.

Dit uit zich in agressie, overactief gedrag, concentratieproblemen en ongehoorzaamheid. Vooral als kinderen al gedragsproblemen vertonen wanneer zij overmatig televisie gaan kijken, wordt het risico groter dat de gedragsproblemen aanhouden.

Blootstelling

Het gaat hierbij vooral om een vast patroon van continue hoge blootstelling tussen deze twee leeftijden. De inhoud of duur van het televisiekijkgedrag gemeten op alleen 2 jarige leeftijd heeft geen invloed op de mate waarin peuters gedragsproblemen vertonen, terwijl aanhoudend en overmatig kijkgedrag wel invloed heeft. De problemen zijn langduriger van aard bij aanhoudend hoge blootstelling aan televisie.

Onderzoekster Marina Verlinden van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van Erasmus MC-Sophia, heeft het onderzoek uitgevoerd. "Het was al bekend dat overmatige blootstelling aan televisie gedragsproblemen veroorzaakt bij kinderen van schoolgaande leeftijd, maar dit was nog niet uitgebreid onderzocht op peuterleeftijd. Ons onderzoek laat zien dat ouders al op peuterleeftijd moeten voorkomen dat hun kinderen overmatig televisie kijken."

Generation R

Het onderzoek is onderdeel van het grootschalige bevolkingsonderzoek Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

Generation R wordt uitgevoerd door het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de GGD Rotterdam Rijnmond. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Aanbevolen artikelen