AMSTERDAM - Vaccinaties die besmettelijke ziektes tegengaan helpen vaak niet bij mensen die minder dan zes uur per nacht slapen.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië in San Francisco.

De proefpersonen kregen een vaccinatie toegediend tegen hepatitis B. Alle proefpersonen hielden een slaapdagboek bij in de maanden dat zij de vaccinaties kregen.

De onderzoekers concludeerden dat de proefpersonen die minder dan zes uur sliepen 11,5 keer meer kans hadden dat de vaccinatie niet aansloeg dan bij mensen die meer dan zeven uur sliepen.

"De hoeveelheid slaap die een mens krijgt op een dag heeft blijkbaar een grote invloed op de opname van vaccinaties in het lichaam", aldus Aric Prather, die het onderzoek leidde. "De kwaliteit van de slaap, dus of iemand 'lekker geslapen heeft', heeft geen invloed".

Volgens Prather moet er duidelijker gemaakt worden hoe belangrijk slaap voor de gezondheid is. "Doktoren en zusters die vaccinaties toedienen zouden er goed aan doen om mensen te waarschuwen dat te weinig slaap ervoor zou kunnen zorgen dat ze onbeschermd zijn, ondanks de vaccinatie."