BAARN - Met het groeien van de buikomvang krijgen mannen vaak ook meer ervaringen met verminderd seksueel functioneren en meer urineren. Dat stellen onderzoekers van het NewYork-Presbyterian Hospital.

Hun onderzoek laat zien dat overgewicht bij mannen niet alleen invloed heeft op hart en metabolisme. Ook de gezondheid van de voortplantingsorganen en urinewegen lijden eronder. Het onderzoek verschijnt in het British Journal of Urology International.

Studie

Het onderzoeksteam bestudeerde 409 mannen tussen de 40 en 91 jaar met problemen aan de urinewegen. Daarbij vonden ze dat mannen met een grotere buikomvang vaker plasten: 39 procent van de mannen met buikomvang groter dan 101,5 centimeter plasten vaker dan 8 keer per dag.

Bij de mannen met een buikomvang tussen de 91,5 en 101,5 centimeter was dit 27 procent en bij een buikomvang kleiner dan 91,5 centimeter 16 procent. De onderzoekers zagen gelijke patronen voor nachtelijk plassen.

Driekwart van de mannen met de grootste buikomvang had last van erectieproblemen. Bij de middelste groep was dit de helft en 32 procent van de mannen met een kleine buikomvang ervaarden erectieproblemen. Ejaculatieproblemen volgden het zelfde patroon: respectievelijk 64, 40 en 21 procent.

Afvallen

"Het onderzoek laat zien dat obesitas bij mannen het welbevinden op allerlei verschillende manieren beïnvloedt", aldus onderzoeker Steven Kaplan. "We moeten op een meer holistische manier naar ons lichaam gaan kijken. Wat we eten kan vernietigende consequenties hebben. En niet alleen op ons hart."

Afvallen is een belangrijke manier voor mannen om deze problemen te overkomen. Volgens Kaplan zorgt 6,5 centimeter minder buikomvang al voor een meetbare verbetering in het seksueel functioneren en in de plasfrequentie.