AMSTERDAM - Huisartsen schrijven kinderen steeds vaker onnodig laxeermiddelen voor bij buikpijnklachten.

Vorig jaar gebeurde dat bij ruim 400.000 kinderen, vijf jaar eerder kregen nog geen 300.000 kinderen de middelen voorgeschreven. Kinderartsen spreken van een zorgelijke ontwikkeling, schrijft het AD dinsdag.

"Huisartsen zijn geneigd snel voor laxeermiddelen te kiezen omdat dat minder arbeidsintensief is", zegt kindergastro-endoloog Marc Benninga van het Emma Ziekenhuis in Amsterdam in de krant.

"Zonder medicatie behandelen is moeilijker, omdat dat een intensievere behandeling vereist en patiënten vaker gezien moeten worden". Buikpijn zou vaak worden veroorzaakt door stress.

Laxeermiddelen als Movicolon en Forlax werden vorig jaar in totaal aan 419.000 kinderen voorgeschreven, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Vijf jaar daarvoor gebeurde dat bij 282.000 kinderen.

Lobby

Ook de lobby van fabrikanten van laxeermiddelen speelt een rol, volgens Benninga. Omdat laxeermiddelen op recept veelal vergoed worden door zorgverzekeraars, worden de verzekeraars de dupe van het veelvuldig onnodig voorschrijven van de middelen.

Schadelijk voor de gezondheid is het geven van laxeermiddelen aan kinderen niet. Alleen bij heel jonge kinderen die te veel innemen kunnen vervelende bijwerkingen optreden. Benninga schat dat jaarlijks bij honderdduizend kinderen daadwerkelijk laxeermiddelen nodig zijn, bij de overige voorschrijvingen is het middel overbodig.

Twintig procent

Geschat wordt dat zo'n twintig procent van de schoolgaande kinderen last heeft van buikpijn. Volgens de krant is het aantal kinderen dat in de afgelopen tien jaar met buikpijn naar de huisarts ging, iets toegenomen.