BAARN - Mannen die de diagnose prostaatkanker hebben gekregen, overlijden vaker aan aandoeningen als hartziekten dan aan de ziekte zelf.

Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health.

Het onderzoek laat zien dat mannen met prostaatkanker eerder overlijden als gevolg van deels te voorkomen aandoeningen. Volgens de onderzoekers is het dan ook van belang om gezond gedrag bij deze mannen extra te stimuleren.

"We hopen dat onze studie artsen aanmoedigt om leefstijl te bespreken met mannen die de diagnose prostaatkanker krijgen. Op die manier verbetert de algehele gezondheid van de mannen, en dus mogelijk ook de levensduur en de kwaliteit van leven", aldus onderzoeker Mara Epstein.

Mannen

Samen met haar collega's bestudeerde Epstein de oorzaak van overlijden bij mannen met prostaatkanker binnen de Amerikaanse Surveillance, Epidemilogoy and End Results Program (490.000 mannen tussen 1973 en 2008) en de Zweedse Cancer and Cause of Death registries (210.000 mannen tussen 1961 en 2008).

Uit de resultaten bleek dat tijdens de studieperiode prostaatkanker in de Verenigde Staten de oorzaak was van het overlijden van 52 procent van de mannen met prostaatkanker. In Zweden was dit 30 procent. In totaal overleed 35 procent van de Zweedse en 16 procent van de Amerikaanse mannen met de diagnose prostaatkanker als gevolg van de ziekte.

Grote impact

"Ons onderzoek laat zien dat leefstijlverandering als gewichtsverlies, meer bewegen en stoppen met roken een grote impact hebben op patiënten met prostaatkanker. Misschien zelfs een grotere impact dan de behandeling die ze voor prostaatkanker krijgen", vertelt onderzoeker Hans-Olov Adami.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.