BAARN - Van de anticonceptiepil wordt vaak gezegd dat het libidoverlagend werkt. Een studie van eerder uitgevoerde onderzoeken laat echter zien dat het effect van de pil op de seksdrang minimaal is.

Bij de meeste vrouwen heeft de anticonceptiepil zelfs helemaal geen invloed.

De onderzoekers van de Georgetown University in Washington vonden dat bijwerkingen als gevoelige borsten en gewichtstoename inderdaad veel voorkomen bij pilgebruikers. Seksuele bijwerkingen zijn echter niet zo goed bestudeerd en uit de gevonden onderzoeken bleek geen sterk effect.

Een aantal studies liet zien dat de anticonceptiepil het libido van sommige vrouwen beïnvloedt, zowel positief als negatief, maar dit betrof kleine percentages. Bij het merendeel veranderde de geslachtsdrift niet.

Maar voor een individuele vrouw kan een verminderd libido door de pil wel degelijk een negatief invloed hebben op de kwaliteit van haar seksleven. "Daarom moeten zorgverleners zich bewust blijven van het mogelijke effect dat hormonale anticonceptie hebben op het seksleven van de vrouw", besluit onderzoeker Lara Burrows.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine.