AMSTERDAM – Bacteriën die van nature op onze huid leven vormen een belangrijke troef van het immuunsysteem van onze huid.

De bacteriën stemmen de rol van menselijke immuuncellen af en heersen over hun locale omgeving.

Je zou deze goedaardige bacteriën een soort afweermanagers kunnen noemen.
Amerikaanse immunologen en microbiologen beschrijven deze functie vrijdag in Science.

Over het algemeen denken we bij bacteriën op onze huid aan infecties en ongewenste verschijnselen zoals meeëters. De bacteriën worden zo genoemd omdat ze leven van afvalstoffen die ons lichaam uitscheidt. Veel van deze bacteriën zijn niet alleen onschadelijk, maar zelfs nuttig. Essentieel, schrijven de Amerikanen nu.

Parasiet

Ze onderzochten de rol van enkele huidbacteriën bij muizen. Ze ontdekten daarbij dat de aanwezigheid van Staphylococcus epidermis de productie van afweereiwitten op gang houdt. Die eiwitten worden niet ingezet om deze bacterie te bestrijden, maar ongewenste indringers, waaronder de parasiet Leishmania major, die kan worden overgebracht door zandvliegen.

Uit een vorige maand in het tijdschrift Immunity gepubliceerd onderzoek bleek al dat deze huidbacteriën helpen bij de betrijding van virussen zoals de griep.

Handzeep

De ontdekking werpt een ander licht op hygiëne. Bacteriedodende handzeep of handalcohol doodt niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de goede. Toekomstig onderzoek moet aantonen of die zich vervolgens voldoende kunnen herstellen, door bijvoorbeeld vanaf andere delen van het lichaam de handen opnieuw te bevolken.

Ook zal moeten blijken hoe we op onze huid de goeden kunnen stimuleren om ons te helpen de slechten te weren.