BAARN - Patiënten met chronisch obstructieve longziekten (COPD) hebben te veel buikvet, zelfs als ze geen (zwaar) overgewicht hebben.

Dat blijkt uit onderzoek door het Maastrichtse onderzoeksinstituut NUTRIM.

De resultaten zijn online gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrion.

Een verhoogde vetmassa, en dan vooral vetmassa in de buik, vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Vetcellen slaan niet alleen energie op, maar scheiden ook ontstekingsstoffen uit in het bloed.

Een chronisch verhoogde ontstekingsactiviteit in het bloed komt vaak voor bij patiënten met COPD. De oorzaak was tot nu toe onbekend.

Studie

De onderzoekers van NUTRIM vonden in samenwerking met het Amerikaanse National Institute on Aging meer vetweefsel in de buik van patiënten met COPD.

Het lichaamsgewicht en lichaamsvetpercentage was in vergelijking met gezonde deelnemers van de Health, Aging and Body Composition Study wel gelijk. Patiënten met COPD hadden ook een hogere ontstekingsactiviteit in het bloed.

Leefstijl

Volgens de onderzoekers hebben mensen met COPD veelal een ongezonde leefstijl. Ze zijn lichamelijk minder actief en hebben een ongezond voedingspatroon (veel vetten, weinig groente en fruit).

De onderzoekers raden COPD-patiënten dan ook aan om niet alleen te stoppen met roken en in beweging te blijven, maar ook een gezond voedingspatroon na te streven.