BAARN - Vrouwen met diabetes zijn net zo geïnteresseerd in seks als vrouwen zonder de aandoening, maar ze zijn veel vaker ontevreden over hun seksleven.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of California, San Francisco.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat vrouwen die insuline spuiten voor de diabetes meer risico lopen op specifieke complicaties die samenhangen met lubricatie (nat worden) en het orgasme. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Obstetrics and Gynecology.

"Diabetes is een bekende risicofactor voor erectieproblemen bij mannen", vertelt onderzoeker Alison Huang. "Er was echter nog weinig bekend over het effect van diabetes op het seksuele functioneren van vrouwen." Daarom bestudeerde Huang samen met haar collega's 2.270 vrouwen tussen de 40 en 80 jaar.

Problemen

De onderzoekers vonden geen verschil in seksuele verlangens en hoe vaak de vrouwen seks hadden tussen de diabetespatiënten en gezonde deelnemers.

De vrouwen die insuline gebruikten hadden echter twee keer zo vaak problemen met lubricatie en rapporteerden 80 procent vaker moeite om klaar te komen dan de vrouwen zonder diabetes.

Eerder onderzoek suggereerde dat psychologische factoren zoals depressie een rol spelen in het seksueel disfunctioneren bij vrouwen met diabetes. Het onderzoeksteam van de University of California vond dat de relatie tussen diabetes en seks los stond van het gebruik van antidepressiva.