AMSTERDAM - Minder eten is volgens onderzoekers de enige manier om obesitas tegen te gaan. Meer bewegen zou niet perse helpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van verschillende Amerikaanse universiteiten.

De onderzoekers vergeleken het calorieverbruik van jagers uit Tanzania met mensen die op kantoor werken in Amerika en Europa.

De jagers, die de hele dag lopen, verbruikten niet meer calorieën dan de op kantoor werkende westerlingen.

Calorieverbruik

"De calorieën worden op verschillende manieren verbruikt. Westerlingen verbruiken de meeste calorieën voor het op gang houden van hun organen en het opbouwen van hun immuunsysteem", aldus Herman Pontzer die het onderzoek leidde.

"Bij jagers worden die calorieën verbruikt door de rest van het lichaam door het bewegen. Zij hebben over het algemeen een beter immuunsysteem en hebben daarvoor dus minder calorieën nodig."

Minder eten

"Veel lichamelijke klachten komen voort uit het overgewicht van mensen. Bijvoorbeeld hartklachten, die ontstaan vaak door obesitas Het lichaam heeft door die hartklachten weer meer calorieën nodig om dat aan te pakken en houdt minder energie over voor sporten en dus krijgen mensen weer een hongergevoel."

Volgens de onderzoekers ligt de oplossing voor het groeiende aantal mensen met overgewicht en obesitas voor de hand. "Westerlingen krijgen teveel calorieën binnen, calorieën die het lichaam niet nodig heeft. Als zij minder zouden eten zouden mensen minder aankomen en dus minder energie nodig hebben voor hun immuunsysteem."

Volgens Pontzer is het wel belangrijk om te blijven bewegen. "Bewegen houdt het lichaam krachtig. Maar het is niet de belagrijkste manier om overgewicht aan te pakken."