BAARN - Mensen die te veel zout eten krijg vaak last van een calciumtekort. De calcium verlaat het lichaam als ons lijf het overtollige zout probeert kwijt te raken.

Hierdoor zijn mensen die veel zout eten vatbaarder voor allerlei aandoeningen als nierstenen en osteoporose. Dat stellen onderzoekers van de University of Alberta na het onderzoeken van cellen en dieren.

Molecuul

Natrium (zout) en calcium worden in het lichaam gereguleerd door hetzelfde molecuul. Wanneer je te veel zout binnen krijgt, voert je lijf dit te veel af via de urine. De calcium gaat dan mee, waardoor een tekort ontstaat. Te veel calcium in de urine kan leiden tot nierstenen en te weinig calcium in het lichaam kan zwakke botten en osteoporose tot gevolg hebben.

Zoutarm

"Deze resultaten zijn van groot belang. We eten steeds meer zout en raken dus ook steeds meer calcium kwijt" vertelt onderzoeker Todd Alexander. "Ons onderzoek benadrukt weer hoe belangrijk het is om een zoutarm voedingspatroon te hebben. Ook voorbewerkt voedsel zou veel minder zout moeten bevatten."

De resultaten zijn gepubliceerd  in het American Journal of Physiology - Renal Physiology.