BAARN - Een beet van een teek kan leiden tot een vertraagde allergische reactie op rood vlees. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Virginia Commonwealth University.

Sommige mensen die gebeten zijn door een teek worden drie tot zes uur na het eten van rood vlees wakker van netelroos of een anafylactische shock.

Waarom dit gebeurt was tot nu toe onbekend. Wetenschappers Susan Wolver en Diane Sun bestudeerden drie gevallen. Ze denken dat antilichamen voor een koolhydraat (alfa-gal) die in het bloed van patiënten wordt geproduceerd na een tekenbeet, de oorzaak is van de allergie.

Reactie

Alfa-gal is aanwezig in vlees. Als een persoon die gebeten is door een teek vlees eet, zorgt het immuunsysteem ervoor dat histamine vrijkomt als reactie op de koolhydraat. Hierdoor ontstaan dan de klachten. Een anafylactische shock als gevolg van vlees is een ernstige voedselallergie. Normaal gesproken treedt een shock direct op, in dit geval is deze vertraagd. Daarin schuilt het gevaar.

Ster

Eerder onderzoek bij ongeveer 400 mensen liet al zien dat vooral de Lone Star teek tot een vleesallergie leidt. Lone Star teken zijn agressieve vrouwtjes die je kunt herkennen aan een witte stip of ster midden op de rug.