BAARN - Nederland heeft het grootst aantal gesteriliseerde stellen ter wereld. Bij meer dan 50 procent van de Nederlandse stellen van 35 jaar en ouder is één van de partners gesteriliseerd.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat vrouwen het initiatief nemen om informatie te zoeken over sterilisatie.

Meestal is de mening van de vrouw ook doorslaggevend bij de keuze voor 'wie het gaat doen'. De ingreep is lang simpeler geweest bij mannen. Dat verklaart ook waarom meer mannen (58 procent) dan vrouwen zijn gesteriliseerd.

Tien jaar na de introductie van de vrouwvriendelijke sterilatiemethode Essure in Nederland kiest meer dan de helft van de vrouwen voor deze methode in plaats van voor de chirurgische ingreep.

Essure

Bij de Essure methode plaatst een gynaecoloog via de vagina zachte, flexibele micro-veertjes, vergelijkbaar met stopjes, in de eileiders.

Drie maanden na de plaatsing, vormen het lichaam en de micro-veertjes samen een natuurlijke barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt.

Eitjes

De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. De menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed.

Volgens gyneacoloog Vleugels laten vrouwen zich sinds de komst van Essure vaker steriliseren. "De behandeling kan binnen 10 minuten in het ziekenhuis of de kliniek worden uitgevoerd. En er komt geen narcose of mes aan te pas", aldus Vleugels.