BAARN - Jonge kinderen die veel televisie kijken tussen de twee en vier jaar oud, hebben een grotere buikomvang op tienjarige leeftijd. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.

Elk uur dat de kinderen wekelijks meer televisie kijken, betekent een halve milimeter meer buikomvang en minder fitheid van de spieren. Dat schrijven onderzoekers van de University of Montreal in een BioMed Central Journal na een onderzoek onder 1.314 kinderen.

Volgens hen keken de kinderen aan het begin van de studie (op 2-jarige leeftijd) gemiddeld 8,8 uur televisie per week. Dit nam in de twee jaar daarna gemiddeld met zes uur toe. 15 procent van de kinderen keek uiteindelijk meer dan 18 uur televisie per week.

Deze extra uren televisie resulteerde in 7,6 millimeter meer buikomvang op tienjarige leeftijd.

Naast de buikomvang keken de onderzoekers ook naar de fitheid van de kinderen. Een extra uur televisie verminderde de afstand die een kind vanuit stand kon springen met 0,36 centimeter. 

Wetenschappers stellen dat kinderen niet meer dan twee uur televisie per dag moeten kijken. "Ons onderzoek laat in ieder geval duidelijk zien dat te veel televisie kijken niet goed is", besluit onderzoeker Linda Pagini. "Televisie kijken zorgt er niet alleen voor dat kinderen minder bewegen, maar ze zien vaak ook verkeerde eetgewoonten."

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of in dit verband ook daadwerkelijk de televisie de boosdoener is.