BAARN - Vrouwen die regelmatig alcohol drinken doen mogelijk hun botten een plezier. Nieuw onderzoek suggereert dat matig drinken botontkalking tegengaat.

Volgens onderzoekster Urszula Iwaniec van Oregon State University kan matige alcoholconsumptie als onderdeel van een gezonde levensstijl het risico op het krijgen van osteoporose verlagen.

Iwaniec waarschuwt wel dat het een kleine studie is en dat het onderzoek herhaald moet worden in grote groepen om te zien of de bevindingen overeind blijven. De vrouwen in de studie dronken gemiddeld 1,4 glazen per dag, waarvan 90 procent wijn.

Voor het onderzoek evalueerden Iwaniec en haar team de gegevens van 40 gezonde vrouwen in de vroege overgang. Hun gemiddelde leeftijd was 56 jaar en ze hadden geen voorgeschiedenis van fracturen gerelateerd aan osteoporose. Ook namen ze bloedmonsters af.

Sneller

De onderzoekers ontdekten dat het proces waarbij botten afgebroken en vervangen worden sneller ging bij vrouwen die niet drinken dan bij vrouwen die matig alcohol drinken.

Iwaniec waarschuwt dat ze alleen praat over matig drinken. "Overmatig drinken is slecht voor je botten," zegt ze. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Menopause.