BAARN - Het is waarschijnlijk geen geruststellende boodschap voor bang aangelegde mensen, maar uit onderzoek blijkt dat je van angst sneller oud wordt. Wel tot zes jaar ouder.

Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston vonden dat fobische angsten celschade ontketenen met vervroegd ouder worden tot gevolg.

Oudere vrouwen met een onredelijke angst voor bijvoorbeeld mensenmassa's of hoogtes bleken kortere telomeren te hebben, dan hun rustige leeftijdsgenoten. Telomeren zijn de kapjes op het einde van een chromosoom en beschermt het genetische materiaal tegen schade.

Wetenschappers zien deze telomeren als marker voor veroudering, zowel biologisch als op celniveau. Kortere telomeren werden in eerder onderzoek al in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, hartziekten, dementie en overlijden.

Onderzoek

Voor de huidige studie keken de onderzoekers naar het bloed van meer dan 5.000 vrouwen tussen de 42 en 69 jaar oud. De vrouwen vulden ook vragenlijsten in over onder andere hun angsten of fobieën. Hieruit bleek dat het verschil in telomeerlengte tussen angstige en 'rustige' vrouwen gelijk stond aan ongeveer 6 extra jaren leeftijd.

"Veel mensen vragen zich af of en hoe stress ons sneller oud kan maken", legt onderzoeker Olivia Okereke uit. "Dit onderzoek laat nu een verband zien tussen een vorm van stress en ouder worden. We kunnen alleen niet zeggen over het verband oorzakelijk is en welk probleem er eerst was. De korte telomeren of de angst."

Vervolgonderzoek kan dit mogelijk uitwijzen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in PLoS ONE.