BAARN - Tienermeisjes die de pil slikken lopen meer kans op een verhoogde bloeddruk later in het leven. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Western Australia.

Het is al langer bekend dat een hoge bloeddruk een van de bijwerkingen van de pil is, maar het is voor het eerst dat onderzoek effect laat zien bij meisjes op jonge leeftijd.

Zelfs meisjes die slechts enkele maanden de anticonceptiepil slikten, hadden significant hogere waarden dan meisjes die dat niet deden.

Gevolgen

Hoewel de bloeddruk van de meisjes tijdens het onderzoek nog wel binnen de gezonde grenzen viel, maken de Australische onderzoekers zich wel zorgen. Met de leeftijd stijgt de bloeddruk wellicht nog verder, waardoor de meisjes risico zullen lopen op hartaanvallen en beroertes.

De onderzoekers bestudeerden 17-jarige meisjes. Uit de studie bleek dat de bloeddruk van meisjes aan de pil gemiddeld 3 mm Hg hoger was. Volgens de onderzoekers is dit effect zorgwekkend, omdat de meeste onderzochte meisjes de pil nog niet heel lang gebruikten.

"Tieners die de anticonceptiepil slikken, zouden hun bloeddruk regelmatig moeten laten controleren", stelt onderzoeker Chi Le-Ha.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. Uit de studie bleek ook dat alcoholconsumptie bij tienerjongens een negatief effect op de bloeddruk had.