Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Verband magnesiumtekort en diabetes

NIJMEGEN - Een tekort aan magnesium beïnvloedt de insulineresistentie en vormt een risicofactor voor zwangerschapsdiabetes en diabetes type 2.

Dat melden onderzoekers van het UMC St Radboud in het wetenschapsblad PNAS op basis van een onderzoek bij zwangere vrouwen.

Een tekort aan magnesium wordt steeds vaker in verband gebracht met diabetes, maar het is onduidelijk waaruit dat verband precies bestaat. Het is de Nijmeegse onderzoekers nu voor het eerst gelukt een concrete relatie te leggen tussen magnesium, insuline en de kans op diabetes.

Zwangerschap

De wetenschappers onderzochten waarom sommige vrouwen tijdens de zwangerschap (en daarna) een grotere kans maken op (zwangerschaps)diabetes en ontdekten een verband met een afwijkend magnesiumkanaal in de nieren.

Uitgebreid onderzoek aan de niercel maakte duidelijk dat magnesium en insuline elkaar onderling beïnvloeden. Verder onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies fout gaat in het proces als er een tekort aan magnesium is.

Eén van de onderzoekers, fysioloog prof. dr. Joost Hoenderop, spreekt van een belangrijke ontdekking.

"We hebben nu een model dat ons veel meer kan gaan vertellen over de rol die magnesium bij diabetes speelt. Dat was tot dusver toch een beetje een blinde vlek. In het vervolgonderzoek hopen we bijvoorbeeld te kunnen ontrafelen of magnesium een rol speelt bij het ontstaan van diabetes, of dat magnesium eerder een belangrijke factor is bij de verdere ontwikkeling van de ziekte."

Aanbevolen artikelen