DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid onmiddellijk stopt met het experiment met de vrije tandartstarieven.

Schippers moet er voor zorgen dat de tandartsen zo snel mogelijk weer vaste prijzen hanteren. Een motie daarover kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag de steun van PvdA, GroenLinks, SP, PVV en de PvdD (78 zetels).

Schippers was er fel op tegen om nu al te stoppen met de vrije tarieven, maar zou zich neerleggen bij de wens van de Kamer. Zij vond dat het na 3 maanden nog te vroeg is om te concluderen dat het experiment is mislukt.

Onaanvaardbaar

Toch zette de Kamer door. Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is de prijsstijging in de tarieven onaanvaardbaar. Uit onderzoek van de NZa bleek recentelijk dat de prijzen, afgezien van de inflatie, met ruim 6 procent zijn gestegen.

Schippers denkt dat het de tandartsen en de Nationale Zorgautoriteit ongeveer zes maanden kost om de vaste prijzen weer in te voeren.

Rechter

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) kondigde eerder donderdag aan naar de rechter te stappen als het experiment met de vrije tandartstarieven wordt stopgezet.

''De NMT is zwaar teleurgesteld over hierover en zal de zorgvuldigheid van dit besluit door een rechter laten toetsen. Dit besluit kent alleen verliezers, ook alle positieve ontwikkelingen voor patiënten worden nu afgeremd'', zo liet de organisatie donderdagavond weten.