BAARN - Door 40 procent minder te eten kun je je leven met 20 jaar verlengen. Dat  beweren wetenschappers van University College London.

De onderzoekers ontwikkelden een behandeling waarvan ze hopen dat deze het proces van ouder worden vertraagt.

Voor het onderzoek bestudeerden ze hoe leefstijl en genen aangepast kunnen worden om de effecten van het ouder worden uit te stellen en jaren langer te kunnen leven. 

Ook aan leeftijd gerelateerde ziekten zoals hart-en vaatziekten, kanker en neurodegeneratie kan zo worden bestreden, stellen de onderzoekers.

Uit het onderzoek, onder leiding van hoofdonderzoeker Dr. Piper, blijkt dat het leven van een rat verlengd kan worden door minder te eten. "Als je het dieet van een rat aanpast door hem 40 procent minder voedsel te geven, leeft hij 20 tot 30 procent langer. Bij mensen zou dat zo'n 20 jaar zijn", aldus Piper. 

Eetpatroon en medicijnen

De wetenschappers bestudeerden het effect onder meer al op muizen en fruitvliegjes, zij delen 60 procent van de menselijke genen en het verouderingsproces verloopt vergelijkbaar. Bij beiden slaagden ze er in het leven te verlengen met een aangepast eetpatroon en medicijnen.

Of het bij mensen hetzelfde effect heeft, moet nader onderzoek uitwijzen. Piper benadrukt dat het onderzoek slechts tien jaar oud is en dat de uitkomsten 'theoretisch' zijn.