AMSTERDAM - Patiënten met een herseninfarct zijn er niet bij gebaat als ze ook meteen aspirine toegediend krijgen, naast de standaardbehandeling met stolseloplossende medicijnen.

Dat blijkt uit een Nederlandse studie waarvan de resultaten donderdag zijn verschenen in de online uitgave van medisch vakblad The Lancet, meldt het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Patiënten met een herseninfarct krijgen nu pas na 24 uur aspirine toegedient. Bij patiënten met een hartinfarct, waarbij een van de kransslagaderen verstopt is geraakt, wordt nu naast stolseloplossende medicijnen wel meteen aspirine toegediend.

Daarbij is het bewezen dat aspirine voorkomt dat het bloedvat opnieuw dicht gaat zitten. Of dit ook zo werkt bij patiënten met een herseninfarct, was tot nog toe onduidelijk.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 37 ziekenhuizen mee met in totaal 650 patiënten. Patiënten die tijdens de studie naast de stolseloplossers ook direct aspirine kregen, bleken na drie maanden niet beter hersteld dan degenen die alleen de stolseloplossers werd toegediend.

Bovendien leverde het gebruik van aspirine zelfs iets meer bloedingen op als bijwerking van de behandeling.

De onderzoekers schrijven dan ook dat het niet nodig is om de huidige richtlijn voor de aanpak van een herseninfarct aan te passen. Een etmaal na de standaardbehandeling kan asprinie wel gewoon worden toegediend.