'Meer voorzichtigheid nodig met antibiotica'

NIJMEGEN - Artsen moeten een stuk terughoudender worden in het voorschrijven van antibiotica. Dat schrijft de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) donderdag in een advies aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Specialisten moeten meekijken wanneer artsen de zogenoemde 'reserveantibiotica' voorschrijven om te controleren of die middelen echt nodig zijn. In ziekenhuizen moeten hiervoor speciale teams komen.

Als een patiënt een infectie heeft en de voor de hand liggende antibiotica daartegen niet werken, worden 'reserveantibiotica' ingeschakeld. Dat zijn middelen die werken bij verschillende aandoeningen.

Ook moet kritisch gekeken worden naar de duur van een antibioticakuur. Vaak wordt die langer voorgeschreven dan nodig is.

Resistentie

Uit een recent rapport van SWAB blijkt dat de resistentie voor antibiotica blijft stijgen. ''Dat is zorgwekkend'', legde SWAB-bestuurslid en Nijmeegs professor medische microbiologie Johan Mouton donderdag uit.

''We zien dat de behandelmogelijkheden gestaag kleiner worden. We merken dat sommige patiënten steeds moeilijker te behandelen zijn. Er zijn zelfs patiënten waarbij geen enkel middel meer werkt.''

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie