NIJMEGEN - Artsen moeten een stuk terughoudender worden in het voorschrijven van antibiotica. Dat schrijft de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) donderdag in een advies aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Specialisten moeten meekijken wanneer artsen de zogenoemde 'reserveantibiotica' voorschrijven om te controleren of die middelen echt nodig zijn. In ziekenhuizen moeten hiervoor speciale teams komen.

Als een patiënt een infectie heeft en de voor de hand liggende antibiotica daartegen niet werken, worden 'reserveantibiotica' ingeschakeld. Dat zijn middelen die werken bij verschillende aandoeningen.

Ook moet kritisch gekeken worden naar de duur van een antibioticakuur. Vaak wordt die langer voorgeschreven dan nodig is.

Resistentie

Uit een recent rapport van SWAB blijkt dat de resistentie voor antibiotica blijft stijgen. ''Dat is zorgwekkend'', legde SWAB-bestuurslid en Nijmeegs professor medische microbiologie Johan Mouton donderdag uit.

''We zien dat de behandelmogelijkheden gestaag kleiner worden. We merken dat sommige patiënten steeds moeilijker te behandelen zijn. Er zijn zelfs patiënten waarbij geen enkel middel meer werkt.''