BAARN - Een gezonde leefstijl maakt niet alleen de kans op een bierbuik kleiner bij mannen op middelbare leeftijd. Het zorgt ook voor een extra boost in de slaapkamer.

Met het aantal kilo's dat een man verloor, nam de hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron toe.

En dit resulteerde weer in meer zin in seks, sterkere erecties en meer zaadcellen in het sperma. Dat blijkt uit een onderzoek van Ierse artsen onder 900 mannen.

Diabetes

De 900 vijftigers werden onderverdeeld in drie groepen. Gedurende een jaar kregen zij een behandeling om diabetes te voorkomen. Een groep kreeg een leefstijladvies met onder andere een gezond voedingspatroon en minimaal 150 minuten bewegen per week. De tweede groep slikte het diabetesmedicijn metformine. De rest kreeg een placebo.

Het aantal mannen met een laag testosterongehalte bleef in de metformine- en placebogroep gelijk. Bij de groep mannen die hun leefstijl aanpasten nam dit echter af van 20 naar 10 procent. "Mannen met overgewicht hebben vaak een lager testosterongehalte", vertelt onderzoeker Frances Hayes van St. Vincent's University Hospital in Dublin.

Afvallen

Volgens de onderzoekster moeten artsen zich bij mannen met een laag testosterongehalte eerst op gewichtsverlies richten, voordat ze bijvoorbeeld een hormoontherapie voorschrijven.

"Afvallen zorgt niet alleen voor een lagere kans op aandoeningen als diabetes, het bevordert ook de productie van testosteron en dus het seksleven."

De resultaten van het onderzoek zijn in strijd met eerder onderzoek van de University of Manchester waarbij de onderzoekers concludeerden dat leefstijl geen invloed heeft op de kwaliteit van sperma.