'Vrouw vaker leesbril door korte armen'

BAARN - Onderzoeken hebben al meerdere malen laten zien dat vrouwen eerder een leesbril nodig hebben dan mannen.

Volgens een nieuwe studie wordt dit verschil onder andere veroorzaakt door de armlengte.

Dat schrijven onderzoekers van de University of California in het tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science. Het geslachtsverschil wordt niet alleen veroorzaakt door focusvermogen, maar ook door bijvoorbeeld de voorkeur voor leesafstand en dus de lengte van de armen.

Studie

De onderzoekers bestudeerden negen eerder uitgevoerde studies naar ouderdomsverziendheid (presbyopie). Hierbij keken ze vooral naar de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Opvallend was dat er geen significant verschil was tussen het vermogen van de ogen bij mannen en vrouwen, maar dat vrouwen wel sterkere leesglazen of bifocale glazen nodig hadden dan mannen van hun leeftijd. Volgens de onderzoekers komt dit voort uit het feit dat vrouwen hun leesmaterialen dichterbij houden: omdat ze dit prettiger vinden en omdat hun armen korter zijn.

Op maat

"Deze resultaten laten zien dat verschillende factoren presbyopie beïnvloeden", vertelt onderzoeker Adam Hickenbotham. "Het vraagt dus om oplossingen op maat voor ieder individu."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie