Verband tussen verkeerslawaai en hartaanvallen

BAARN - Blootstelling aan verkeerslawaai heeft een sterk verband met hartaanvallen, zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in PLoS ONE.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat dichtbij veel verkeer wonen niet goed voor je hart is. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk de combinatie van luchtvervuiling en herrie.

​Verkeersoverlast

In dit nieuwe onderzoek onderzochten Mette Sorensen en haar collega’s de relatie tussen verkeerslawaai en hartaanvallen. Ze volgden gemiddeld bijna 10 jaar lang 57.053 mensen. Op basis van hun adresgegevens werd geschat in welke mate zij blootstonden aan herrie. Gedurende het onderzoek deden zich 1600 hartaanvallen voor.

​Stress

Langdurige blootstelling aan verkeerslawaai bleek het risico op een hartaanval met 12 procent per 10 decibel te verhogen. Ook als andere risicofactoren, zoals leeftijd, sekse, opleidingsniveau, leefstijl en trein- en vliegtuiggeluid werden uitgesloten, bleef het verband overeind.

De precieze oorzaak van dit verband is nog niet bekend, maar het heeft mogelijk te maken met de stress en het slaapgebrek dat gepaard gaat met veel verkeersoverlast.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie