BAARN - De groenten in salades zit bomvol vitaminen en voedingsstoffen, maar alleen met de juiste dressing haal je het optimale eruit.

Dat stellen onderzoekers van de Purdue University.

Tijdens een experiment aten 29 proefpersonen salades met een boterdressing (verzadigde vetten), koolzaadoliedressing (enkelvoudig onverzadigde vetten) of maïsoliedressing (meervoudige onverzadigde vetten). Vervolgens keken de onderzoekers in hoeverre vetoplosbare carotenoïden in het bloed werden opgenomen.

Carotenoïden als luteïne, lycopeen, bètacaroteen en zeaxanthine worden in verband gebracht met een kleinere kans op verschillende aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten en maculadegeneratie.

Optimaal

Van een dressing met enkelvoudige onverzadigde vetzuren hadden de deelnemers het minste vet nodig om de meeste carotenoïden op te nemen. Van de andere twee dressings was veel meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

"Om het optimale uit groente en fruit te halen is het belangrijk om ze met de juiste dressing te combineren", aldus hoofdonderzoeker Mario Ferruzi. "Een vetvrije dressing bevat minder calorieën, maar je verliest ook een deel van de gezondheidsvoordelen van de groente."

Vet

Een dressing met enkelvoudige onverzadigde vetten zoals koolzaadolie of olijfolie is volgens de onderzoekers de beste keuze. "Zelfs als je weinig van deze oliën gebruikt haal je het optimale uit de groente." Volgens Ferruzi is het vooral belangrijk om je salades aan te vullen met 'vet'.