NIJMEGEN - Wetenschappers hebben ontdekt dat blootstelling aan nanodeeltjes kan leiden tot een eiwitverandering in het lichaam. Dat kan flinke gezondheidsschade veroorzaken.

Deze verandering kan het begin zijn van reuma en aanverwante ziektes. Nanodeeltjes komen van nature voor in de lucht, maar kunnen afkomstig zijn industrie of verkeer.

Fijnstof bestaat voor een deel uit nanodeeltjes. Ook in kleding en cosmetica worden nanodeeltjes gebruikt.

Onderzoekers van het Trinity College in Dublin stelden cellen uit de luchtwegen en immuuncellen die als eerste in contact komen met lichaamsvreemde stoffen bloot aan verschillende nanodeeltjes: koolstofdeeltjes, koolstofnanobuisjes, en kwarts variërend van grootte tussen de 20 en 400 nanometer.

​Reactie immuunsysteem

In beide celtypen is het arginine veranderd in citrulline, schrijven de onderzoekers in Nanomedicine. De Ieren gebruikten voor hun onderzoek uit Nijmegen afkomstige anti-lichamen.

"De moleculaire verandering van de eiwitten kan er toe leiden dat deze niet meer goed functioneren en dat ze het immuunsysteem aanzetten tot een reactie, omdat de veranderde eiwitten niet meer als lichaamseigen gezien worden. Dat kan het begin zijn van een auto-immuunziekte als reuma", legt biochemicus en co-auteur Ger Pruijn uit.