Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Homeopathie medicijn

'Door Schippers verdwijnt homeopathie uit schappen'

BAARN - Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat vanaf 1 juli alleen nog op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische medicijnen staat waarvoor ze gebruikt kunnen worden als werking wetenschappelijk bewezen is.

Door deze maatregel zouden zelfzorggeneesmiddelen uit de schappen van apotheken en drogisterijen kunnen verdwijnen.

Gebruikers en leveranciers van homeopathische geneesmiddelen luiden de noodklok bij de Tweede Kamer om te voorkomen dat de regeling wordt ingevoerd.

De Europese wetgeving biedt voor homeopathische geneesmiddelen de mogelijkheid om de toepassing ervan op een andere manier te onderbouwen dan voor reguliere geneesmiddelen gedaan wordt, dus zonder klinische onderzoeken.

Eenvoudige gezondheidsklachten

Het mag dan niet gaan om levensbedreigende ziektes, maar alleen om eenvoudige gezondheidsklachten, zoals griep, verkoudheid of hooikoorts.

Nederland was het eerste land in Europa dat van deze mogelijkheid gebruik maakte, gevolgd door steeds meer Europese landen.

Schippers wil daar nu een einde aan maken. Ze wil dat de werking van homeopathische geneesmiddelen eerst wetenschappelijk wordt bewezen. Zo niet, dan mag niet langer op de verpakking en in de bijsluiter worden vermeld bij welke klacht het product kan worden gebruikt.

Dat maakt het haast onmogelijk om een passend product te kiezen.

Populair

Homeopathische zelfzorggeneesmiddelen zijn populair in Nederland.

Jaarlijks worden er 4,5 miljoen verpakkingen verkocht. In driekwart van de huishoudens is een homeopathisch geneesmiddel aanwezig. Slechts 24 procent van de bevolking gebruikt nooit homeopathica.

Aanbevolen artikelen