AMSTERDAM - Ivf en andere vruchtbaarheidsbehandelingen bij vrouwen ouder dan 43 jaar worden niet meer vergoed door de zorgverzekering.

Bovendien mag voortaan bij de eerste twee ivf-pogingen van vrouwen tot 38 jaar, maar één embryo worden teruggeplaatst.

Nu zijn dat er vaak twee, om de kans op een zwangerschap te vergroten. Daarmee wordt echter ook de kans op een risicovolle meerlingzwangerschap groter.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten op advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), zo heeft ze de Tweede Kamer laten weten.

Proberen

Verder mogen stellen, als na een jaar 'proberen' een spontane zwangerschap uitblijft, beginnen met een vruchtbaarheidsbehandeling. Het CVZ pleitte voor een maximumleeftijd van 43 jaar, omdat dan de vruchtbare leeftijd zou verstrijken.

''Dan kan niet meer worden gesproken van een stoornis, maar gaat het om een natuurlijk verlies van de vruchtbaarheid’’, legde een CVZ-woordvoerder vrijdag uit.

Alternatieven

Minister Schippers had gevraagd aan de gynaecologenvereniging NVOG en de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen (Freya) om met alternatieven te komen voor een maatregel in het regeerakkoord van 2010.

Door het aantal ivf-pogingen per stel terug te brengen van 3 naar 1, moest 30 miljoen euro bezuinigd worden. Met de alternatieve maatregelen uit het advies kan volgens het CVZ een bezuiniging van maximaal 38 miljoen euro gerealiseerd worden.

Maatregelen

Naast de leeftijdsgerichte maatregelen, stellen de NVOG en Freya ook voor om vaker te kiezen voor goedkopere medicatie bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Door medicijnen voor hormonale stimulatie op maat aan te bieden, zouden ook minder medicijnen verspild worden.

De maatregelen kunnen vanaf 1 januari volgend jaar worden ingevoerd.