'Ontrouwe partners gebruiken geen condoom'

BAARN - Mensen die vreemdgaan zonder dat hun partner het weet, hebben vaker onveilige seks dan mensen in een open relatie. Daarbij is er bij de vreemdgangers ook vaker alcohol of drugs in het spel.

Dat blijkt uit een onderzoek aan de University of Michigan gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine. Het condoomgebruik was ruim 30 procent lager en het alcohol- en drugsgebruik juist 64 procent bij ontrouwe relaties.

Het onderzoek betrof 1.647 mensen, waarvan 801 seks hadden gehad met iemand anders dan hun vaste partner. Bij iets meer dan de helft was er sprake van een afspraak binnen een open relatie, bij de anderen was er spraken van ontrouw.

Monogaam

"Ons onderzoek laat zien dat mensen die ontrouw zijn aan hun monogame partner een groter risico lopen op soa's dan mensen die afspraken hebben gemaakt over de vrijheden binnen hun relatie", vertelt hoofdonderzoeker Terri Conley.

"Monogamie is een effectieve manier om de verspreiding van soa's te vermijden, maar alleen als stellen zich laten testen aan het begin van de relatie en trouw aan elkaar blijven."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie