BAARN - Dat het slecht is om het ontbijt over te slaan, weten de meeste mensen wel. Onderzoek toont dat het eten van een ontbijt beschermt tegen overgewicht, buikvet en diabetes type 2.

Zelfs als je maar vier tot zes keer per week ontbijt, maak je volgens de onderzoekers van de University of Minnesota al een verschil.

De studie omvatte meer dan 5.000 mannen en vrouwen. Bij de start van de studie had geen van hen diabetes type 2. De deelnemers werden ongeveer 18 jaar gevolgd.

Studie

Bij mensen die dagelijks ontbijten, vonden de onderzoekers de beste resultaten. Ze ontwikkelden minder vaak diabetes type 2 (34 procent), overgewicht (43 procent) en buikvet (40 procent).

De deelnemers die vier tot zes keer per week ontbeten, verkleinden de kans op diabetes en overgewicht met een kwart.

Ontbijtsoort

Volgens onderzoeker Andrew Odegaard maakte het soort ontbijt voor de resultaten niet uit. "Verschillende aandoeningen worden natuurlijk wel beïnvloed door wat je eet en dus ook waarmee je ontbijt", vertelt hij op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Diabetes Association.

Andere onderzoekers zijn kritisch. "De studie geeft geen bewijs voor het positieve effect van ontbijten", aldus Robert Ratner van de American Diabetes Association. "Mensen die regelmatig ontbijten hebben misschien ook andere gezonde gewoonten die het verband kunnen verklaren.