BAARN - Vrouwen nemen vaak de rol van gezondheidspolitie op zich in een heteroseksuele relatie.

Bij homoseksuele koppels hebben beide partners invloed op elkaars gezondheid, zowel positief als negatief.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Cincinnati en University of Texas in het tijdschrift Social Science & Medicine.

Zij bestudeerden 20 heteroseksuele, 15 homo en 15 lesbische koppels in de Verenigde Staten. De stellen waren gemiddeld al 20 jaar bij elkaar.

Bevorderen

Eerdere onderzoeken lieten al zien dat vrouwen in heteroseksuele huwelijken meer bezig zijn om de gezondheid van hun partner te bevorderen. Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken naar de invloed van homoseksuele koppels op elkaars gezondheid.

Bij driekwart van alle onderzochte stellen werd tenminste een partner gezien als de 'gezondheidsexpert'. In bijna de helft van de gevallen was dit omdat de andere partner ongezond gedrag vertoonde. Het sterkst gold dit voor de mannen in een heteroseksuele relatie, in die relaties was de vrouw bijna altijd de expert.

Bij homoseksuele koppels was er veel vaker sprake van tweerichtingsverkeer: acht op de tien stellen beïnvloeden de gezondheid van elkaar. Zowel in positieve als negatieve zin. Bij man-vrouwstellen gebeurt dit in slechts een op de tien gevallen.