AMSTERDAM - Een spraytan wordt gezien als het veilige alternatief van de zonnebank en zelfs de zon. Toch wijst een studie anders uit.

Een studie van de universiteit van Pennsylvania wijst uit dat sommige stoffen die in een spraytan zitten gevaarlijk zijn om in te ademen. "Als de stof DHA die in een spraytan zit wordt ingeademd, kan deze in de bloedbaan terecht komen. Dit kan mogelijk de ontwikkeling van kanker of tumoren bevorderen", zo vertelt dokter Rey Panettieri, toxicoloog en longspecialist.

In de jaren '70 werd dihydroxyaceton (DHA), het chemische middel dat voor een donkerdere huid zorgt, goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).

Het was toentertijd echter bedoeld voor in zelfbruiningscrêmes. Niemand voorzag destijds de populariteit van de spraytan, waarbij DHA in de lucht, en daardoor in de longen terechtkomt, zo meldt New York Magazine.

"DHA zou niet ingeademd moeten worden", aldus Panettieri. "Het gebruik van DHA in spraytan is niet goedgekeurd door de FDA, omdat gegevens over de veiligheid van het gebruik nog niet zijn ingediend bij het bureau voor onderzoek en evaluatie."

Europa

In Europa is het gebruik van DHA in spraytan wel beoordeeld op veiligheid. Het Europese Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) deed onlangs onderzoek naar DHA, met name het gebruik in spuitcabines en vond dat 'het gebruik van dihydroxyaceton als zelfbruinend ingrediënt in spuitcabines geen risico vormt voor de gezondheid van de consument'. De SCCS heeft de maximale hoeveelheid van DHA in cosmetische formuleringen op 10 procent beoordeeld en in spuitcabines op 14 procent.

In tegenstelling tot in de Verenigde Staten, wordt in Europa de productie en import van DHA nauwlettend in de gaten gehouden en krijgen alle cosmetische producten een veiligheidsbeoordeling alvorens zij op de markt mogen worden gebracht.