AMSTERDAM - Patiënten van het Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht zijn mogelijk besmet geraakt met hiv en de virussen die hepatitis B en C veroorzaken. 

Ongeveer 300 patiënten die tussen januari en maart van dit jaar zijn behandeld bij Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht zijn opgeroepen voor een bloedonderzoek.

De tijdens de operaties gebruikte instrumenten waren mogelijk niet volgens de regels gereinigd, daarom moeten ze getest worden op hiv en hepatitis b en c. Een woordvoerder van het medisch centrum laat dinsdag weten dat alle patiënten zijn benaderd en de bloedonderzoeken momenteel worden uitgevoerd.

''De kans op een besmetting is heel klein, maar voor de zekerheid worden de patiënten toch opgeroepen", legt de woordvoerder van de kliniek uit. Bij het medisch centrum hebben meerdere zorgverleners hun praktijk. Zo zit er onder meer een praktijk voor gynaecologie, dermatologie, plastische chirurgie en een lasercentrum.

Plastische chirurgie

De zaak kwam aan het licht nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind maart twee operatiekamers had gesloten. Volgens de woordvoerder is na het inspectiebezoek uitgebreid onderzoek ingesteld.

In de kliniek kunnen mensen terecht voor onder meer plastische chirurgie, abortussen en kaakchirurgie. Het MCB heeft de patiënten opgeroepen om zich te laten testen met het oog op de 'zorgvuldigheid'. Dat kan in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

De IGZ had overigens enkele dagen na het sluiten van de operatiekamers alweer groen licht gegeven voor behandelingen. Na een tweede bezoek constateerde de inspectie dat de MCB de zaken weer op orde had.

Volg alle berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive