Menthol en sucrose helpen bij hoesten

BAARN - Bij de eerste tekenen van een verkoudheid grijpen mensen snel naar keelpastilles of hoestsiroop. 

Onderzoek laat zien dat de smaakstoffen sucrose en menthol het hoesten ook echt verminderen.

Hoesten is een belangrijke beschermingsreflex die de luchtwegen en longen schoonhoudt. "Mensen met een verzwakte hoestreflex hebben dan ook meer kans op longontsteking en verstikking", legt hoofdonderzoeker Paul Wise van het Monell Chemical Senses Center uit.

"Verschillende acute en chronische aandoeningen leiden echter tot veel hoesten en weten nog altijd weinig over dit mechanisme."

Peper

Voor het onderzoek werden de luchtwegen van 12 jongvolwassenen geprikkeld met capsaicine, een ingrediënt uit peper. Tijdens de experimenten werd het effect van suikerwater vergeleken met gewoon water en keken de wetenschappers naar het effect van mentholdamp ten opzichte van schone lucht. Zowel bij de sucrose als menthol was meer capsaicine nodig om een hoest te veroorzaken.

"Menthol maakt de zenuwen in de luchtwegen minder gevoelig", vertelt Wise. "Daarom maken mentholsigaretten het ook gemakkelijker om te beginnen met roken. De hoestreflex wordt onderdrukt."

De resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift Pulmonary Pharmacology and Therapeutics.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie