BAARN - Een kwart van de mannelijke middelbare scholieren vertoont aspecten van eetstoornissen. 13 procent van hen telt calorieën en 2 procent gebruikt laxeermiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen in opdracht van anorexiajongens.nl en Stichting Human Concern.

Aan het onderzoek deden 258 jongens mee van het VWO, HAVO en VMBO. De scholieren werden 4 maanden gevolgd. Bij ruim 10 procent van de jongens van het gewicht lager dan gewenst.

Taboe

"Een eetstoornis is niet alleen een vrouwending", vertelt Carmen Netten directeur van Human Concern. "Hoog tijd om dit taboe op te heffen." Ook de directeur van anorexiajongens.nl, Ron Meijering, vindt dat er meer aandacht nodig is. Meijering heeft zelf een eetstoornis gehad.

Volgens Greta Noordenbos van de Universiteit Leiden kijken jongens ook vaak naar mannelijke modellen op de catwalk, in de bladen en op internet.

"Vooral jongens die onzeker zijn zijn over zichzelf en hun lichaam willen er ook zo uit zien. Als dat een obsessie wordt kan het het desastreuze gevolgen hebben."