'Taaislijmziekte verergert door oestrogeen'

BAARN - Ierse onderzoekers hebben mogelijk ontdekt waarom vrouwen met taaislijmziekten vaak ernstigere klachten hebben. Oestrogeen bevordert de aanwezigheid van een slijmvormende bacterie.

Onderzoek uitgevoerd door het Royal College of Surgeons, Beamont Hospital en Trinity College in Dublin laat zien waarom vrouwelijke patiënten vaak meer ernstige bacteriële infecties in de de luchtwegen hebben.

"Dit is een fundamentele doorbraak", vertelt onderzoeker Stephen Smith. "Vrouwen met cystic fibrosis (cf) hebben vaak een slechtere prognose dan mannen."

Door het vrouwelijke hormoon oestrogeen zijn er meer slijmvormende bacteriën in de longen aanwezig. Door de slijmvorming worden de bacteriën niet goed bereikt door antibiotica. Hierdoor ontstaan meer ontstekingen.

"Het is voor het eerst dat onderzoek de effecten van geslachtshormonen op infecties laat zien", stelt professor Gerry McElvaney. "De resultaten zijn dan ook veelbelovend. Niet alleen voor patiënten met cf, maar ook voor andere ziekten aan de luchtwegen zoals astma.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie