BAARN - Voor een behandeling van basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van  huidkanker, hoeven patiënten met een milde vorm niet meer naar het ziekenhuis.

Er is nu ook een behandelset voor thuis verkrijgbaar. Dat meldt dagblad De Telegraaf vrijdag.

Basaalcelcarcinoom verspreidt zich gewoonlijk niet, maar moet wel worden behandeld. Jaarlijks komen er zo'n 20.000 mensen in het ziekenhuis met een basaalcelcarcinoom.

Behandelset voor thuis

De thuistherapie is net zo goed als de photodynamische therapie (PDT) in het ziekenhuis. De behandelset voor thuis bestaat uit een draagbaar belichtingsapparaat dat rood licht afgeeft, in combinatie van PDT-lmapjes en speciale crème en pleisters.

"Thuisbehandelingen als deze zijn dé toekomst, want met de capaciteit gaan we het landelijk gewoon niet redden", reageert internist-kankerspecialist dr. J. Baars van het Flevoziekenhuis in de krant. 'Als negentig procent van deze thuisbehandelde patiënten vergelijkbare resultaten heeft als in het ziekenhuis, dan scheelt dat aanzienlijk in de wachtkamers.'

Ziektekostenverzekering

De thuistherapie is alleen geschikt voor kleine, oppervlakkige vormen van huidkanker. Ernstiger vormen van de ziekte kunnen niet thuis worden behandeld. De thuisbehandelingen worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekeraars.