BAARN - De cafeïne in koffie kan mogelijk het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer voorkomen en vertragen. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van South Florida en Miami.

De onderzoekers volgden 124 mensen van 65-88 jaar. De studie richtte zich met name op deelnemers die al last hadden van Mild Cognitive Impairment (MCI), een stoornis die een voorbode kan zijn van de ziekte van Alzheimer. Mensen met MCI hebben moeite met het herinneren van recente gebeurtenissen en informatie.

Cafeïneniveau

Deelnemers met MCI die twee tot vier jaar later Alzheimer kregen, bleken aan het begin van de studie een lager cafeïneniveau in het bloed te hebben gehad dan deelnemers waarbij de MCI zich niet verder ontwikkelde.

Van de Alzheimerpatiënten had niemand bij aanvang van de studie een cafeïnegehalte boven de kritische grens van 1200 ng/ml, wat overeenkomt met een paar koppen koffie. Degenen die geen Alzheimer kregen, hadden juist een hoger cafeïneniveau dan de kritische grens in hun bloed.

"We ontdekten dat 100 procent van de MCI-patiënten die aan het begin van het onderzoek een cafeïneniveau in het bloed hadden boven de kritische grens, geen Alzheimer ontwikkelden in de twee tot vier jaar daarna", zegt Gary Arendash.

Regelmatig koffie

De onderzoekers denken dat het hogere cafeïnegehalte in het bloed aangeeft dat deze mensen meer cafeïne binnenkrijgen, waarschijnlijk door regelmatig koffie te drinken.

"Dit resultaat suggereert dat ouderen met MCI die zo’n drie koppen koffie per dag drinken de ontwikkeling van Alzheimer kunnen voorkomen of in ieder geval vertragen", aldus hoofdauteur Chuanhai Cao.