'Meer bewegen bij depressie zinloos'

BAARN - De gebruikelijke behandeling tegen depressie combineren met extra beweging, leidt niet tot sneller herstel. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Bristol en Exeter.

Tijdens het onderzoek werden 361 mensen met een depressie behandeld, bijvoorbeeld met medicatie passend bij hun klachten.

Een deel van deze groep kreeg bovendien acht maanden lang advies over hoe ze actiever konden worden. Ze kregen maximaal dertien keer informatie over beweging, maar mochten zelf bepalen wat ze met deze informatie deden.

Deze aanpak werkte gedeeltelijk. Proefpersonen die aangemoedigd werden om meer te bewegen werden actiever, wat een positief effect had op hun gezondheid in het algemeen. Hun depressieve klachten waren echter na een jaar nog steeds hetzelfde als bij de inactieve proefpersonen. De extra beweging bleek niet te helpen.

Eerder onderzoek

In eerdere onderzoeken werd wel een verband gevonden tussen beweging en het verminderen van symptomen van depressie. 

"Veel patiënten die kampen met een depressie nemen liever niet de traditionele antidepressiva, maar willen therapieën overwegen waarbij geen medicatie nodig is. Beweging en actief zijn leek een veelbelovende behandeling, maar dit onderzoek laat zien dat beweging niet effectief is bij het behandelen van een depressie", zegt John Campbell.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie