BAARN - De letters van woorden een stukje verder uit elkaar zetten, zorgt ervoor dat kinderen met dyslexie sneller lezen en minder fouten maken.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Padua.

De onderzoekers lieten 54 Italiaanse en 40 Franse kinderen met dyslexie een tekst lezen van 24 korte zinnen. Ze kregen een versie met de gebruikelijke witruimte tussen de letters en een versie met 2,5 punt extra ruimte tussen de letters en meer wit tussen de regels.

De kinderen lazen een tekst in hun moedertaal. Er zat twee weken tussen het lezen van de eerste en de tweede versie, zodat ze de tekst niet zouden onthouden. 

Sneller lezen

De leessnelheid bleek met 20 procent toe te nemen als er meer ruimte tussen de letters stond. Dit effect was alleen zichtbaar bij dyslectici. De wetenschappers denken dat deze methode helpt, omdat mensen met dyslexie moeite hebben om letters die dicht bij elkaar uit elkaar te houden.

"Onze resultaten bieden een praktische manier om de leesvaardigheid van dyslectici te verbeteren, zonder enige training", aldus psycholoog Marco Zorzi.